Libertate pe muchie de cutit!

30 07 2009

220px-AungSanSuuKyi Facand schimb de impresii cu o persoana, am adus discutia despre bloguri( mandra si eu ca sunt in rand cu lumea). Bucuria mea a durat pana la intrebarea fireasca” Despre ce scrii?”. Chiar asa, despre ce am de gand sa scriu? Si astfel, vrand nevrand am cazut pe ganduri, neputandu-mi scoate din cap aceasta intrebare. Presupun ca despre tot ceea ce ma inspira, pastrandu-mi speranta ca intuitia nu ma inseala si ca ceea ce ma inspira pe mine va constitui o sursa de inspiratie sau de interes si pentru altii.

Ceea ce m-a intrigat foarte tare a fost un articol care viza statele cele mai lipsite de libertate(http://www.foreignpolicy.com/articles/2009/07/02/the_least_free_places_on_earth). In secolul in care totul pare ca ti se cuvine, in care beneficiezi de drepturi pentru care nu ai luptat, si in care abuzurile sunt pedepsite, aproape ca nu iti poti imagina ca in alte colturi ale lumii ele reprezinta un ideal. Libertatea de care ne bucuram astazi, pentru anumite popoare reprezinta ceva incomensurabil. Acestea constituie o serie de privilegii dobandite la nastere si fara de care nu iti poti imagina viata. In Myanmar, hunta militara tine sub control intregul sistem politic, saracind populatia si comitand abuzuri impotriva acesteia, fara frica de a fi pedepsiti in vreun fel. Desi au fost tinute alegeri libere, rezultatul acestora nu a fost acceptat si puterea nu a fost predata. Astazi, oamenii parca au idealuri care se intrec in superficialitate, si isi aleg ”idoli” diverse personalitati de carton. Peste tot vuiesc stiri despre politicieni corupti, care pun interesul lor deasupra interesului populatiei pe care au promis sa o protejeze. Intr-un asemenea decor ajungi sa citesti despre eroi contemporani precum Daw Aung San Suu Kyi si incepi sa iti formezi o cu totul alta perspectiva despre modul in care ar trebui sa arate un sef de stat si protectorii acestuia. Influentata de filosofia nonviolentei a lui Mahatma Gandhi, Aung San Suu Kyi a intrat in politică incercand sa isi aduca contributia in favoarea instaurarii democratiei si, ca urmare, a fost arestata la domiciliu in 1989. In schimbul libertatii, i s-a propus parasirea tarii, dar a refuzat aceasta varianta, fiind constienta de imposibilitatea unei reveniri ulterioare. Daca rezultatele ar fi fost recunoscute, aceasta ar fi trebuit sa ocupe functia de prim-ministru, dar in schimb,a primit Premiul Nobel si Premiul Sakharov, si bineinteles succesive detentii la domiciliu. Astfel de intamplari vin ca un dus rece care te trezeste din amorteala si te readuce la realitate. Apelul la poligamie, campanii dominate de violenta si apel la intimidare, lipsa dreptului la libera exprimare sunt doar cateva din caracteristicile politicii adoptate in diverse state. E linistitor gandul ca aceste fapte se petrec undeva departe, le auzi din cand in cand la televizor sau in presa, si te simti usurat cand te uiti in jur si te crezi in siguranta. Simpla idee ca s-ar putea reveni la un regim autoritar ne da fiori, dar daca acest nefericit eveniment ar avea loc, oare va mai exista o Aung San Suu Kyi?

Reclame

Acțiuni

informatie

One response

16 09 2009
Denisa

Fereasca Domnu’ sa mai avem vreun Ceausescu..ca Aung San Suu Kyi (m-am chinuit sa scriu numele asta) nu cred ca am avut in vremea aia…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: