Privind viata – Garabet Ibraileanu

25 09 2012

Garabet Ibraileanu

Am pus mana pe o carte a lui Garabet Ibraileanu pe care o aveam din generala dar care s-a ratacit prin casa. Dupa ce am regasit-o, nu am putut doar sa o sterg de praf si sa o asez in biblioteca, asa ca m-am apucat sa o lecturez. Din capitolul „Privind Viata” am ales cateva citate care mi-au placut mult si am vrut sa vi le transmit.

„Cand poti reusi sa spui pentru ce iubesti o femeie, n-o iubesti cu adevarat.”

„Delicatetea este calitatea suprema si cea mai rara a sufletului omenesc. Ea le presupune pe toate celelalte: inteligenta, bunatatea, altruismul, generozitatea, discretia, marinimia s.c.l. Un om lipsit de o singura calitate a sufletului, nu mai are delicatetea completa. Atunci ea este cu lacune, cu eclipse.”

„Cand intre doi oameni exista o controversa aprinsa si cand vine un eveniment care da dreptate completa unuia din ei, acesta, daca are sufletul de elita, cauta sa treaca fara a sublinia victoria, simtindu-se oarecum jenat si parca vinovat de atata triumf. Sufletele de rand fac contrariul.”

„Natura isi urmeaza cursul cu aceeasi fatalitate si nepasare in piatra, in arbore, in om, in toata materia. A trai, este a te strecura prin legile naturii ca printre niste curse complicate si nevazute, spre a-ti pastra, in forma data tie, cele cateva zeci de kilograme de materie, pe care ti le imprumuta vremelnic natura si care sunt tu.

„Ambitia de a straluci este goana dupa sufragiile prostilor. Ambitia de a nu fi desconsiderat este frica de a nu te oglindi defavorabil in mintea celor inteligenti.”

„Cat e de trist sfarsitul vietii normale, care se incheie cu bine. Fiinta incantatoare de acum 30 de ani, fata cu cozile pe spate plina de visuri si iluzii, astazi si-a intors privirile de la stele, si-a plecat capul spre pamant, apasata de greutatea vietii.”

„Fericirea este placerea sufletului. O simpla senzatie, un sunet, o culoare, atingerea mainii unei femei, daca angajeaza sufletul, devine o fericire.” – din pacate putini reusesc sa se mai bucure de lucrurile simple de zi cu zi.

„Pentru un om cu adevarat inteligent, a minti este o sfortare, pe care si-o impune penibil, minciuna contrazicand raporturile reale din lume, prea clare si tiranic impuse mintii inteligente.”

„A regreta ca nu te-ai nascut altfel, este a regreta ca te-ai nascut tu, si nu s-a nascut altcineva. A dori sa fii altfel, este a dori sa mori tu si sa se nasca altcineva. Caci tu, tu esti tu.”

„Mila, cand nu e insotita de o iubire infinita, e mai ofensatoare decat dispretul.”

„Mai multa incredere am in reformatorul social condus de ambitie si vanitate, decat in acela condus de iubirea de oameni, pentru ca cel dintai este manat de mobile mai puternice si mai durabile.”

„Omul, creand civilizatia, a facut tot ce a putut ca sa-si dezvolte inteligenta pe dezagregarea instinctelor. Si acum nu-i ajunge toata inteligenta ca sa suplineasca ceea ce faceau instinctele fara nici o sfortare.”

„Cea mai subtila dintre placeri este aceea de a fi simplu, modest, naiv, supus, prevenitor, a avea aerul ca intelegi cat mai putin sau nimic din ceea ce nu ti se spune, dar in acelasi timp a intelege tot si a privi totul cu detasare si cu o linistita ironie.”

„In infinitul spatiului si al timpului, ne-am intalnit in aceeasi nebuloasa, in acelasi sistem solare, in aceeasi planeta, in acelasi secol, in aceeasi generatie, in aceeasi tara, in acelasi loc, sub acelasi acoperamant, si totusi ne uram, ori cel putin ne suntem indiferenti, in loc sa ne aruncam unii in bratele altora, inteligenti si prosti, buni si rai, inmarmuriti de spaima naturii infinite si ostile.” – solidaritatea umana care ne lipseste

„De obicei o femeia stie ca este iubita mai inainte ca barbatul sa-si dea seama ce se petrece cu dansul. Femeia insa, mai tarziu, ii spune ca n-a banuit nimic si ca a fost foarte surprinsa cand el i-a marturist iubirea. Prin aceasta, ea inlatura orice suspiciune asupra cochetariilor, manejelor si provocarilor ei de mai inainte.”

„Daca generosul si obiectivul elefant, si nu isterica si libidinoasa maimuta, ar fi avut creierul mai dezvoltat, ce admirabil ar fi fost omul.”

„Prin sentimente, oricare: bune sau rele, atarni de oameni. Prin inteligenta ii domini.”

 

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: