Amorul si adoratia

22 01 2013

Mystery Lady

Nu puteam sa ma despart de Garabet Ibraileanu, in universul caruia v-am introdus si aici, fara a citi Adela. Mi-am reconfirmat lecturand acest roman ca sunt cu adevarat fascinata de perioada anilor 1850 – 1950, in ciuda faptului ca sunt vremuri atat de indepartate si greu de reprodus in imaginatia mea.

Este dificil sa intelegi astazi regulile de conduita adanc impamantenite in gandirea oamenilor si redate cu atata naturalete in diferite carti. Este minunat sa te poti transpune vreme de cateva pagini in epoci demult apuse si greu de inteles intr-o lume in care manierele si respectul sunt pe cale de disparitie.

Adela este un roman dificil prin prisma faptului ca este realizat 90% din descrieri, fapt care poate fi obositor de urmarit. De ce este caracterizat acest roman? Sublimul femeiesc, incarcatura emotionala, adoratia dusa la extrem, obsesiv parca, pana aproape de nebunie a unui indrumator, Emil Codrescu, pentru discipola sa Adela. Un om care s-a multumit doar sa ii fie aproape. Imi vine greu sa cred ca a existat candva un asemenea sentiment de adorare.

Va redau aici un pasaj care mie mi-a ramas intiparit in minte, iar daca sunteti de acord sau nu cu acesta, ramane sa imi transmiteti:

„Te iubesc fiindca esti inteligent; Te iubesc fiindca esti frumos; Te iubesc fiindca…inseamna ca Te este iubit nu pentru el, ci conditionat, din anumite cauze. O iubire provocata de cauze constiente, de calitati pentru care dictionarul are cuvinte, de insusiri externe; o iubire acordata ca un premiu pentru calitati estetice, morale si intelectuale, o iubire pe care o poti justifica nu este iubire.”

Este foarte interesant parcursul unei carti si actiunea acesteia de a se materializa. Caci atunci cand deschizi o carte noua, vezi doar hartia si o insiruire de litere negre. Cand o termini de citit insa, si o pui la loc pe raft, ea inca vibreaza caci ai trezit la viata povestea.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: