Despre skandenberg, sau cum nu stiam mai nimic despre acest sport

24 03 2013

Sambata am luat parte la editia din acest an a Campionatului National de Skandenberg ce s-a desfasurat intre 22.03.2013 – 24.03.2013 la Palatul National al Copiilor din Bucuresti.
Bineinteles ca stiam ce este skandenbergul, caci fiecare baiat in care clocotea testosteronul vroia sa isi demonstreze barbatia intr-un meci de skandenberg cu un alt coleg. Ceea ce nu aflasem eu este ca avem in Romania o Asociatie Romana de Skandenberg „BratdeFier”, care se straduieste sa faca ceva pentru acest sport. Desi nu este o practica foarte cunoscuta pentru publicul larg, exista numerosi adepti ai sportului.

Primul mare concurs in Romania a fost organizat in 1990, la Targul Mures, de catre culturistul Eugen Dunca. A urmat afilierea la Federatia Europeana de Skandenberg in 2004 si au inceput tot atunci si medaliile. Iarasi, spre rusinea mea, nu stiam ca avem doi campioni mondiali: Mirela Pirjol in 2004 si Ion Oncescu, dublu campion mondial, in 2007 si 2008 la ambele brate.

Campionatul National de Skandenberg

Campionatul National de Skandenberg

Ca sa nu mai zic ca nu stiam ca se organizeaza competitiile pe brate. Pentru noi dreptacii, care folosim mana stanga mai mult ca suport sau carat sacose, e greu de imaginat ca poti detine atata forta in acest brat. Sa va mai spun ca participa si fete la aceste campionate?

2

In continuare se pare ca acest sport nu este unul notoriu deoarece numarul de vizitatori era mic si mai mult sustinatori ai participantilor. Mie mi-au captat atentia meciurile si a fost interesant sa patrund in aceasta lume. Am stat cuminte la locul meu si am observat comportamentul jucatorilor. Am regasit tiparul macho-ului plin de testosteron in participantii care urlau si scoteau tot felul de sunete si onomapotee, rapusi de cele mai multe ori de cei linistiti care se concentrau in liniste si isi doreau cu ardoare reusita. Poti prevedea ca cei calmi, care urca linistiti treptele si se aseaza la masa speciala vor urca si pe podium. Pasesc increzatori, dar totodata cu un aer umil, fara sa simta nevoia de a-si intimida adversarul.

Intotdeauna am considerat ca sportivii sunt oameni care dau dovada de o ambitie aparte si care merita sustinuti. Fie ca ii sprijinim pentru promovarea unui stil de viata sanatos, fie pentru bucuria si mandria oferita cand ne auzim imnul. Felicitari Asociatiei Romane de Skandenberg care a reusit sa organizeze o competitie frumoasa.

sursa: http://www.bratdefier.ro


Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: